BOTOKS - VISTABEL TERAPIJA BORA Botox

OPIS ZAHVATA
Pojedine bore na čelu i oko očiju nastaju zbog stalnih ili čestih kontrakcija mišića uzrokovanih mimikom i navikom “mrštenja”. Posljedica toga su stalne i duboke bore.

Tretman botoksom Vistabel, tvrtke Allergan, je najdjelotvorniji estetski tretman koji uklanja bore na području čela. Mehanizam djelovanja je blokiranje prijenosa živčanih impulsa na neuromuskularnom spoju.

Uklanja horizontalne bore na čelu
Uklanja vertikalne bore na čelu (“mrštilice”)
Uklanja sitne bore s vanjske strane očiju ( “smijalice”)
Blago podizanje obrva i kapaka

PRIPREMA I TIJEK ZAHVATA
Potrebna je anamneza (kompletan zdravstveni status) te detaljan pregled facijalnih mišića kako bi se točno identificirala ciljna mjesta za aplikaciju.

Lice se očisti i dezinficira. Moguća je i aplikacija anestetske kreme. Vistabel je sterilni prašak u staklenoj bočici koji se mora razrijediti s fiziološkom otopinom neposredno prije aplikacije. Nakon toga se tankom iglom ubrizgava u određene mišiće. Količina preparata ovisi o količini i dubini bora.

Vistabel počinje djelovati 5 do 7 dana od aplikacije.

OPORAVAK
Na mjestu aplikacije može se pojaviti hematom/manja modrica od uboda koja spontano nestaje nakon par dana. Može se odmah pokriti korektorom ili puderom. Pacijent se može odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima. Preporučuje se izbjegavanje sunčanja, solarija i saune prvih tjedan dana te koristiti kremu s visokim zaštitinim faktorom SPF 30 prilikom sunčanja.

Najčešće nuspojave su glavobolja, vrtoglavica te privremeno spuštanje očnih kapaka. Rjeđe može doći do bolnosti lica, eritema (crvenila) i slabosti mišića. Sve nuspojave spontano nestanu do 2 tjedna od zahvata.

KONTRAINDIKACIJE
Tretman se ne smije izvoditi ako na mjestu aplikacije postoji infekcija. Trudnice, dojilje te osobe s određenim neurološkim poremećajima (Myastenia gravis, ALS) nisu kandidati za ovaj tretman.

REZULTATI
Učinak postaje vidljiv nakon nekoliko dana, najčešće 5-7 dana od aplikacije. Trajanje konačnog rezultata varira ovisno o dubini bora, između 4 i 6 mjeseci.

Tretman se može ponavljati više puta, ali razmak mora biti između 4 i 6 mjeseci te je kod redovitog ponavljanja učinak dugotrajniji.

Ako su bore duboke i izražene, Vistabel će ih ublažiti, ali ih neće u potpunosto ukloniti. U tim je slučajevima potrebna kombinacija s hijaluronskim dermalnim filerima.

Tjedan dana prije svake aplikacije hijauluronskih filera, microneedlinga, botoksa, a posebno mezonita, preporučuje se kozmetička priprema, poput čišćenja i masaže lica, kako bi se potaknula mirkocirkulacija. Tada je učinak tretmana još djelotvorniji. Potrebno je naglasiti da se nakon navedenih minimalno invazivnih tretamana ne smiju raditi masaže lica bar 3 tjedna.