Hijarulonski dermalni fileriEstetika

Sa starenjem dolazi do gubitka hijaluronske kiseline i kolagena jer je naša koža proizvodi sve manje a postojeće rezerve se razgrađuju i troše. Posljedica toga je stvaranje bora te gubitak elastičnosti kože koja izgleda umorno, naborano, bez volumena i sjaja.

Pacijenti najčešće dolazi nakon stvaranja prvih izraženijih bora. Kod nekoga se bore javljaju ranije ( krajem dvadesetih godina) dok kod većine puno kasnije. To ovisi o genetici, načinu života i navikama kao što su nedovoljna količina spavanja, svakodnevni stres, pušenje., oscilacije u tjelesnoj težini (naglo mršavljenje).

Hijaluronska kiselina je polisahardina molekula (vrsta glikozaminoglikana) koja se prirodno nalazi u ljudskom tijelu. Ima veliku sposobnost privlačenja vode i važan je sastojak izvanstaničnog matriksa. Najvažnija funkcija je zadržavanje vode i kontrola vlažnosti tkiva.

Postoje 3 glavne vrste hijaluronske kiseline koje se koriste u preparatima za njegu kože:
1. Visoko molekularna hijaluronska kiselina ( dugolančana) koja ostaje na površini kože i djeluje na poboljšanje hidratacije u najudaljenijem sloju epiderme gdje nastaju bore.
2. Srednje molekularna hijaluronska kiselina koja ima jednako djelovanje
3. Nisko molekularna hijaluronska kiselina ( kratkolančana) prodire duboko u epidermalne slojeve kože gdje nastaju dublje bore te potiče vlastitu proizvodnju HA i poboljšava hidrataciju

Hijaluronski fileri su biokompatibilni i biološki razgradivi. Postoje više vrsta filera koji se razlikuju s obzirom na vrstu umreženja hijaluronske kiseline. O tome ovisi njihova aplikacija , mjesto primjene te trajanje.

Potrebno je doći bez šminke te očistiti lice. Na lice se stavlja anestetska krema koja djeluje bar 15 minuta ili filer može biti pomiješan s lokalnim anestetikom. Za usnice se koristi lokalna anestezija tako da tretman nije bolan. Nakon toga se lice još jednom očisti dezinficira željeno područje te se počinje s aplikacijom filera.

Hijaluronski fileri se ubrizgavaju u kožu pomoću malih, tankih igala ili kanilom. Na taj način popunjavaju bore, vraćaju izgubljeni volumen i revitaliziraju kožu. Potiče se regeneracija i stvaranje novog kolagena. Tretman je namijenjen svim tipovima kože ali je posebno učinkovit kod suhe i zrele kože. Mogu se koristiti na cijelom licu:

• Nazolabijalne bore (od nosa prema usnama)
• Periorbitalne bore (na vanjskoj strani očiju)
• Perioralne bore (oko usana)
• Lifting jagodica
• Pomlađivanje vrata

Za vrijeme tretmana se u svakom trenutku može pogledati učinak napravljenog te se nas kraju dobiju informacije o tome koliko je filera aplicirano. Trajanje tretmana ovisi o područjima koje se tretiraju i o količini koja se aplicira (od 30 do 45 min.) Nakon završetka tretmana pacijent dobiva nalaz sa uputama i naljepnicu sa serijskim brojem proizvoda što je garancija da je korišten orginalan, i ispravan dermalni filer.

Povećanje usana se radi kod osoba koje imaju tanke usnice zbog primarno manjeg volumena ili kod starijih osoba kod kojih je došlo do atrofije tkiva. Naravno da se radi kod svih osoba koje žele naglasiti postojeći oblik ili korekcijom dobiti senzualne i punije usne.

Usnice su vrlo kompleksne tako da treba analizirati lice i perioralnu regiju. Potrebno je uzeti u obzir veličinu brade, gornje i donje čeljusti, stanje zuba zagriz te nadoknaditi eventualni nedostatak kako bi se dobila potpora za usnice.

Cilj je dobiti simetričan i skladan oblik gornje i donje usnice na način da donja bude voluminoznija a gornja povećana sa naglašenom konturom. Ne treba pretjerivati tako da je bolje kod prvog tretmana aplicirati manju količinu filere I nakon toga postupno nadograđivati ako želite više.

Postoje više tehnika aplikacije filera kojima se postižu različiti efekti:
• naglašavanje ruba usana
• korekcija kutova da bi se podignule usnice
• povećanje
• aplikacija u samu usnu ili u obje da se dobije volumen
• naglašavanje vrha usnica (Kupidov luk)

To je vraćanje volumena i kontura lica. Zbog gubitka hijaluronske kiseline, kolagena i smanjenja potkožnog masnog tkiva dolazi do "spuštanja" lica tj. viška kože. Veličina čestica i koncentracija HK je najveća kod volumetrijskih punjača koji nadoknađuju izgubljeni volumen. Cilj je prirodni izgled lica s očuvanjem mimike. Traju dulje od filera za bore. Juvederm Volite filer povećava kvalitetu kože te se mogu pomladiti vrat i dekolte.

Nakon tretmana se možete odmah vratiti svakodnevnim obvezama. Moguća je pojava blagog crvenila koje obično nestane nakon nekoliko sati. Kada se radi više područja na licu mogu se pojaviti podljevi ili edemi te modrice oko mjesta uboda koji spontano nestanu nakon par dana. Preporučuju se hladno oblozi izvana u intervalima od 3 min. Svaki slučaj je individualan te se dobiju pisanje upute. Modrice se mogu prekriti šminkom.

Odmah nakon tretmana su usnice otečene do 48 sati i nakon toga dolaze do stabilnog oblika i volumena. Podljevi se mogu smanjiti hladnim oblozima stavljajući kockice leda kružnim pokretima. Za ublažavanje bolova se mogu uzeti analgetici. Preporučuje se izbjegavati sunčanje, odlazak u solarij, saunu te pritiskanje dijela lica koje je tretirano. Ne smiju se konzumirati alkoholna pića 1-2 dana te koristiti lijekove koji razrjeđuju krv (antitrombocitni lijekovi) kao što su Aspirin, Andol, Lupocet.

Promjena će biti odmah vidljiva a pogotovo nakon 3 dana. Nakon 2 tjedna preparat će se sam raspodijeliti i tada se može vidjeti pravi učinak.

Od prvog tretmana hijaluronski fileri se mogu nadopunjavati otprilike svakih godinu dana kako bi se što duže održao postojeći rezultat. Nakon svakog ponovljenog tretmana potrebna je i manja količina filera.

Dermalni fileri u usnicama traju između 6 i 12 mjeseci, ovisno o preparatu koji se ubrizgava. Cijena je po ml. ovisno o količini i vrsti filera kao i regiji lica.